Kinderen met de aandachtsstoornis ADHD kunnen daar weinig aan doen. Dat ze zo druk zijn, komt in ieder geval deels door hun DNA. Dat blijkt uit een vergelijking van 366 kinderen met ADHD en 1047 kinderen zonder deze stoornis.

 

De kinderen met ADHD blijken een bepaalde afwijking te hebben. In een chromosoom missen ze bepaalde DNA-delen of ze hebben die juist dubbel, aldus onderzoekers van de Cardiff Universiteit in het Verenigd Koninkrijk in het Britse medische tijdschrift The Lancet. „We wisten al jaren dat ADHD een genetische oorzaak zou kunnen hebben, omdat het vaak in de familie blijkt te zitten. Het is echt geweldig dat we nu de eerste directe genetische link hebben gevonden”, zei Anita Thapar, professor neuropsychiatrische genetica aan de Cardiff Universiteit op een persconferentie woensdag in Londen.

„ADHD kan erg stigmatiserend zijn, omdat er veel misverstanden over zijn”, zei Thapar. „Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld dat het komt door een slechte opvoeding. De vondst van de directe genetische link naar ADHD zou moeten helpen om de misverstanden uit de wereld te helpen.” Ondanks de vondst zeggen de onderzoekers dat er nog een lange weg te gaan is voordat kinderen met ADHD kunnen worden genezen. Kinderen met stoornis krijgen nu meestal het middel ritalin. Dat onderdrukt veel symptomen van ADHD voor enkele uren. Naar schatting heeft een op de vijftig kinderen ADHD. Zij kunnen ernstig last hebben van hun aandoening. De kinderen kunnen soms slecht opletten in de klas en hebben moeite om relaties op te bouwen.
Gepubliceerd: Telegraaf: 29 september 2010