VOETBAL

Wat doen trainers nu eigenlijk en wat is coachen? Toen ik nadacht over deze functie werd ik tijdens een WK wedstrijd van Nederland erg bepaald bij dit spel en de link naar ADHD en ADHDvaardigheidstrainingen.

Nederland is vol van het WK; ‘wij gaan winnen’. Iedereen in Nederland wint maar verliezen we zijn het de voetballers die slecht waren! Overal oranje. De trainers gaan het doen, kennelijk zijn de trainers van Nederland van grote waarde en zonder deze trainers zal “het Nederlandse voetbalteam” het niet gaan halen! Ze voetballen ieder voor zich heel erg goed maar dit is niet zonder oefenen en trainen gebeurd. Ze zijn niet geboren met een links voetbalbeen of een lange afstandstrap. Conditie en spierkracht zijn er niet vanzelf. Het is een manier van leven en elke dag moeten ze zich bewust zijn, van het feit “een voetballer te zijn”! Diëten, voldoende rust en trainingen. De trainer heeft een zeer belangrijke taak; ‘De voetballer, het team fysiek en mentaal sterk maken’. Door te oefenen, te trainen en gesprekken te voeren. Samen leren werken, van elkaars kwaliteiten gebruik leren maken en deze benutten. Als trainer moet je strategieën bedenken, het juiste team samen stellen, aanmoedigen en ondersteunen. Als voetballer moet je Kansen zien en scoren! Samen.

Een voetbalspel bestaat uit spelers op het veld, de keepers in het doel, de bankzitters, de coach, de scheids- en grensrechters, de fans op de tribune en natuurlijk gebruiken ze de bal om mee te spelen. En zijn er regels en grenzen. En O ja, natuurlijk ook de commentators, die kennen wij wel in ons leven!

ADHD’ers spelen ook op dit WK met trainers, leren vaardigheden, taken verdelen, agenda gebruiken, prioriteiten en problemen oplossen, tijd gebruiken. Bewustwording! Wat kan ik, hoe verleg ik grenzen. Doelen bereiken—Goal! Op dit veld, in het leven komen we tegenstanders tegen; gedachten, impulsen, oude valkuilen, het verleden, chaos, verplichtingen, etc. Ze willen ons tackelen, de bal overnemen. Maar door de juiste training en begeleiding kun je de strategieën toepassen. Door aanwijzingen kun je balverlies voorkomen en vooruitzien naar het doel. Is er bal verlies mag je terug vallen op je team en samen probeer je weer vooruit te komen. Je moet wel zelf werken en rennen en je taak vervullen die je hebt op het veld. Evalueren en zelf reflecteren. Door te kijken naar de dingen die je kunt verbeteren en wat je kunt doen om de tegenstander onder de duim te houden. Je blijft voetballen en je zult telkens opnieuw je vaardigheden moeten toepassen en oefenen wil je je doel bereiken. We weten hoe moeilijk het kan zijn; je partner zit op de bank en voetbalt mee in gedachten, je vrienden op de tribune moedigen je aan. De trainer laat je telkens herinneren wat je geleerd hebt en waar je voor moet uitkijken. Geeft oefeningen mee en laat je zien hoe het anders kan om beter te worden. Om de eigen talenten volledig te benutten en zo het team te versterken. Het Doel is winnen! Overwinnen!

De scheidsrechters zijn de waarden en normen, de regels van het spel, bij ernstige overtredingen ‘een rode kaart’. Moet je het veld verlaten maar je blijft voetballer/en. Wij blijven wie we zijn en gaan door, ondanks fouten! Gaat de bal buiten de lijn mag er weer worden ingegooid. Je blijft spelen tot de tijd om is en je moet stoppen. Het fluitsignaal, piepjes, stickers, wekkers! Word je afgeleid, kom telkens terug met waar je mee bezig bent. Concentratie! Aandachtsspanne, 45 minuten. Het werkt hetzelfde, blijf je focus houden.

Een voetballer wordt geboren met aanleg, is een kunst, wat je er ook van denkt. Als voetballer ben je soms miljoenen waard vanwege een kunstje; ‘spelen met de bal’. ADHD’ers worden ook geboren met aanleg, het zit in de genen. Het zit in je, leer gebruik te maken van je talenten en met de technieken van de trainers kun je het ver schoppen en word je beste speler op het veld in jouw functie! Met jouw talenten en dan ben je een aanwinst voor de samenleving maar bovenal voor jezelf. Goud waard.