Ben je minder vaak betrokken bij ongelukken als je langwerkend methylfenidaat gebruikt in plaats van kortwerkende medicijnen? Of … kan je de behandeling met langwerkend methylfenidaat langer volhouden dan met kortwerkend? Of … wissel je minder vaak van therapie als je een langwerkend medicijn gebruikt?

Al deze vragen lijken positief te kunnen worden beantwoord. Een groot Amerikaans onderzoek uit 2006 heeft dit aangetoond.

Er werden 5939 patiënten geselecteerd. Van deze groep gebruikten 4785 patiënten een langwerkend medicijn voor ADHD en 1154 een kortwerkend. De twee groepen werden met terugwerkende kracht met elkaar vergeleken.

Zo bleek een belangrijk aantal patiënten die het langwerkende medicijn gebruikten, meer continuïteit in hun therapie te hebben en in die groep wilden minder patiënten veranderen van medicatie. Daarnaast bleek dat patiënten met langwerkende medicijnen de therapie gedurende een langere periode konden volhouden dan de patiënten met het kortwerkende medicijn. Ook bleek dat patiënten met het langwerkende medicijn minder vaak een eerste hulp post hadden bezocht wegens ongelukken dan patiënten met een kortwerkend medicijn.

Conclusie van dit onderzoek

Gebruik van langwerkende medicatie voor ADHD heeft dus voordelen: zo lukt het patiënten met ADHD die langwerkende medicatie gebruiken beter om zich te houden aan de afspraken binnen hun behandeling, zij kunnen de behandeling langer volhouden en willen minder vaak switchen van medicatie. En misschien wel het grootste voordeel: zij zijn minder vaak betrokken bij ongelukken.
Gebruikt u kortwerkende medicatie en heeft u na het lezen van dit artikel de gedachte om over te stappen op een langwerkend medicijn? Bespreek dit dan zeker met uw arts.

Voor meer informatie over kort- en langwerkende medicatie voor ADHD: www.psyq.nl

Door Jeannette van der Poel