Artsen moeten volwassenen beter screenen op ADHD. De ziekte wordt vaak ten onrechte met jongeren geassocieerd. Driekwart van de ADHD’ers houdt op latere leeftijd ook klachten. Alleen wordt de stoornis bij volwassenen slecht herkend en nog minder vaak afdoende behandeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

 

Problemen

Ruim 2% van de volwassenen in Nederland lijdt aan ADHD, melden de onderzoekers. Al denken ze dat dit cijfer nog aan de lage kant is. ADHD zorgt ook bij volwassenen voor veel problemen. Volwassenen met de stoornis maken 5 keer zoveel gebruik van de gezondheidszorg dan mensen zonder. Ze hebben verder een lager opleidingsniveau, een lager inkomen en nemen jaarlijks gemiddeld genomen achtendertig extra ziektedagen op. Hun algehele gezondheid is slechter, ze hebben meer pijnklachten en zijn minder vitaal.

Wanneer ze hulp zoeken, gaat het mis. Ze worden doorgaans voor allerlei andere problemen behandeld dan hun ADHD. Dit noemen de onderzoekers ineffici├źnt, vooral omdat de klachten met een goede behandeling zouden afnemen.