Stress in zwangerschap heeft gevolgen voor kind

Kinderen van moeders die in de zwangerschap zijn blootgesteld aan angst, stress en trauma’s hebben later meer kans op gedragsproblemen als depressie en ADHD. De hoeveelheid cortisol van een zwangere wordt overgedragen aan de foetus. Dat beïnvloedt de genen van het kind.

 

Het NTR-VPRO programma Labyrint gaat hier op in. De Amerikaanse psychiater Rachel Yehuda, gespecialiseerd in onderzoek naar de invloed van stress van ouders op hun kinderen, heeft bij nakomelingen van Holocaustoverlevenden ontdekt dat zij een ontregeld cortisolsysteem hebben.

Hetzelfde effect constateerde zij bij onderzoek bij kinderen van vrouwen die tijdens ‘9/11’ zwanger waren. Labyrint diept uit of de symptomen die kinderen deelden met hun ouders aangenomen gedrag was of dat er sprake zou zijn van genetische transmissie. Testen bij ratten wijzen op het laatste.

 

Cortisolspiegel

Het hormoon cortisol komt vrij bij stress. Bij langdurige stress kan dit hormoon ontregeld raken, waardoor de cortisolspiegel te laag of juist te hoog wordt. Kinderen die geboren worden uit moeders met een ontregeld stresshormoon blijken ook een te laag of te hoog cortisolspiegel te hebben.

 

Transmissie van genen

Bea van den Bergh, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Tilburg, gelooft dat stress in de zwangerschap een transmissie van genen teweegbrengt bij hun kinderen. Zij doet al sinds 1986 onderzoek naar kinderen van angstige moeders.

Baby’s van angstige moeders vertonen ander gedrag dan niet angstige moeders. Zij bewegen meer in hun slaap en de perioden van diepe slaap zijn korter. Zij hebben meer problemen met een dag- en nachtritme.

 

Gedragsproblemen

Op latere leeftijd ontstaan vervolgens vaak gedragsproblemen. Bij jongens uit zich dat vaker in ADHD, bij meisjes in depressie. Dit gedrag zou evolutionair te verklaren zijn. In de zwangerschap bereidt de moeder via het stresshormoon het kind voor op het leven buiten de baarmoeder. De hormoonspiegel fungeert daarbij als een thermostaat dat de genen van het kind programmeert.

 

Moderne samenleving

Van den Bergh ziet hierin een evolutionaire ontwikkeling. De moeder bereidt de kinderen voor op de moderne samenleving, die tegenwoordig meer prikkels biedt dan vroeger. ‘Mensen met ADHD zijn beter toegerust op een omgeving met hevige prikkels.’

Uitzending Laybyrint

http://www.artsennet.nl/Actueel/Medisch-op-tv/Uitzending/101913/Stress-in-zwangerschap-heeft-gevolgen-voor-kind.htm